Poirot: Dwadzieścia cztery kosy
(Poirot: Four and Twenty Blackbirds)
W skrócie
Podczas wizyty w restauracji Herkules zauważa, że inny stały klient lokalu zmienił swój jadłospis. W tym samym czasie stary Anthony leży umierający w Brighton. Czy coś łączy te sprawy...
Oglądaj w telewizji
Opis
Herkules Poirot to światowej sławy belgijski detektyw, który na co dzień rozwiązuje zagadki kryminalne w Wielkiej Brytanii. Ten nieco ekscentryczny funkcjonariusz prowadzi skomplikowane śledztwa, wykorzystuje swoją wiedzę, doświadczenie oraz spostrzegawczość, by złapać przestępców. Śmiertelne w skutkach otrucia, rzekome samobójstwa i wiele innych, to tylko początek niezwykłych historii kryminalnych. Poirot nie spocznie póki nie pozna tożsamości mordercy, a aby to zrobić przerwie swoje wakacje, poprowadzi śledztwa w powietrzu, na lądzie oraz na wyspie. Adaptacja opowiadań Agathy Christie.
W tym odcinku
Podczas wizyty w swojej ulubionej londyńskiej restauracji Herkules Poirot (David Suchet) zauważa, że inny stały klient lokalu znacznie zmienił swój jadłospis. W tym samym czasie stary Anthony Gascoigne leży umierający w Brighton, a skłócony z nim brat bliźniak Henry jedzie na ostatnie spotkanie z nim. Poirot dostrzega wiele wspólnego między tym sprawami. Twierdzi, że rozwiązanie zagadki tkwi w... cieście z czarnych porzeczek.