Kuchnia z Okrasą: Piróg biłgorajski

magazyn kulinarny  b.o.

W skrócie

Obsza nieopodal Biłgoraja słynie z tradycyjnej potrawy - piroga, oraz żurawinówki - wyrabianej ze spirytusu i żurawin. Karol Okrasa wspólnie z miejscową mistrzynią upiecze piroga.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Szef kuchni Karol Okrasa na oczach widzów przyrządza najróżniejsze potrawy. Podczas zakupów wybiera odpowiednie produkty i informuje widzów o ich walorach smakowych i wartościach odżywczych. W przygotowywaniu dań pomaga mu zawsze zaproszony do programu gość. Gdy pyszności są już gotowe, trafiają na pięknie przystrojony stół. Przy okazji widzowie poznają ciekawe przepisy kulinarne oraz zasady zdrowego żywienia i dietetyki.

W tym wydaniu prowadzący udaje się do miejscowości Obsza nieopodal Biłgoraja. Region ten słynie zwłaszcza z tradycyjnej lokalnej potrawy, piroga, oraz żurawinówki - mocnego trunku wyrabianego ze spirytusu, cukru i żurawin. We wnętrzu starodawnej chałupy Karol Okrasa wspólnie z miejscową mistrzynią sztuki kulinarnej, panią Janiną Stelmach, upiecze piroga biłgorajskiego. Gospodyni - członkini zespołu pieśni regionalnej - umila czas wykonując tradycyjne przyśpiewki. Po powrocie do studia Karol przyrządza natomiast słodkie pierożki z kaszą gryczaną, makiem i jabłkami.

Twórcy

Ładuję...