Pascal po francusku (3/4)

magazyn kulinarny Polska 2014  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Pascal uda się na ucztę kulinarną do Paryża. Przy dźwięku szumiącej fontanny na placu Trocadero zaprezentuje przepis na pierś kurczaka z polskimi jabłkami. Odwiedzi restaurację L'Escargot Montorgueil.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Ulubiony kucharz Polaków, Pascal Brodnicki, wyrusza na Lazurowe Wybrzeże, do Prowansji i Paryża. W krainie owoców morza, lawendowych pól, pachnących słońcem warzyw, przygotuje proste i smaczne dania. Kucharz przyrządzi prowansalską zapiekankę, filety rybne i pieczone morele z migdałami. Nie zabraknie oczywiście tradycyjnych przepisów na słynne francuskie desery i oryginalną sałatkę nicejską. Oprócz gotowania Pascal zasięgnie informacji na temat polskich winniczków na francuskim rynku. Mistrz kuchni sprawdzi, jak smakują prażone larwy w Nicei. Dowie się także, gdzie powstaje najdroższy na świecie ser. Smakowitą podróż czas zacząć!

Pascal uda się na ucztę kulinarną do Paryża. Przy dźwięku szumiącej fontanny na placu Trocadero zaprezentuje pyszny i prosty przepis na pierś kurczaka z polskimi jabłkami. Kucharz odwiedzi także restaurację L'Escargot Montorgueil, gdzie podawane są słynne ślimaki z masłem pietruszkowo-czosnkowym. Francja słynie także z serów. Pascal pokaże, jak przyrządzić jeden z najpopularniejszych, czyli Camembert. Poda go z lekką sałatką z orzechami włoskimi. To jeszcze nie koniec kulinarnych przygód. Pascal sprawdzi, jak to jest, kiedy nie widzi się zjadanego posiłku, a można go jedynie powąchać i dotknąć.

Twórcy

Ładuję...