Pascal po francusku (2/4)

magazyn kulinarny Polska 2014  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Pascal kontynuuje podróż wzdłuż południowego wybrzeża Francji. Poznaje sekret pieczywa - pissaladiere i fougasse. Na brzegu morza przygotuje krewetki z warzywami, do których dodatkiem będzie bagietka.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Ulubiony kucharz Polaków, Pascal Brodnicki, wyrusza na Lazurowe Wybrzeże, do Prowansji i Paryża. W krainie owoców morza, lawendowych pól, pachnących słońcem warzyw, przygotuje proste i smaczne dania. Kucharz przyrządzi prowansalską zapiekankę, filety rybne i pieczone morele z migdałami. Nie zabraknie oczywiście tradycyjnych przepisów na słynne francuskie desery i oryginalną sałatkę nicejską. Oprócz gotowania Pascal zasięgnie informacji na temat polskich winniczków na francuskim rynku. Mistrz kuchni sprawdzi, jak smakują prażone larwy w Nicei. Dowie się także, gdzie powstaje najdroższy na świecie ser. Smakowitą podróż czas zacząć!

Pascal kontynuuje podróż wzdłuż południowego wybrzeża Francji. Położone w sercu słonecznej riwiery Antibes kryje wiele kulinarnych tajemnic. To tutaj w popularnej piekarni kucharz pozna sekret przygotowania pieczywa - pissaladiere i fougasse. Na brzegu morza przygotuje pyszne krewetki z warzywami, do których dodatkiem będzie tradycyjna francuska bagietka. Po takim obiedzie - pora na deser. Pod czujnym okiem znanego szefa kuchni pokaże, jak przygotować lawendowy creme brulee, popularny francuski smakołyk. Uwiedziony smakiem lawendy Pascal wybierze się do Prowansji. Spotka się z plantatorem lawendy, by porozmawiać o właściwościach rośliny. Na koniec przygotuje deser z morelami i lawendą.

Twórcy

Ładuję...