Śmierć na talerzu 2 (13)
(Dining with Death 2: Fruits and nuts)
W skrócie
Twórcy serii poszukują owoców i orzechów, które nie mają nic wspólnego ze zdrową dietą. Niektóre z nich zawierają trucizny. Reporterzy wybierają się do Tajlandii, Malezji i Japonii.
Oglądaj w telewizji
Opis
Twórcy serialu próbują odpowiedzieć na pytanie, dlaczego ludzie nadal jedzą potrawy, które mogą zabić. Zabierają nas na wyprawę w świat szokujących zwyczajów kulinarnych. Czasem wystarczy jeden niewłaściwy ruch, by przygotowanie lub konsumpcja dania zakończyły się śmiercią. Każdy z siedmiu godzinnych odcinków to podróż dookoła świata tropem niezwykłych przysmaków - od fugu, przez jadowite węże i ropuchy, po śmiertelnie niebezpieczne skorpiony. Mieszkańcy odwiedzanych stron opowiadają o niezwykłych potrawach, które jadają, a kucharze, naukowcy i badacze analizują zarówno ich walory, jak i ryzyko związane z ich spożywaniem.
W tym odcinku
Twórcy serii poszukują egzotycznych owoców i orzechów, które nie mają nic wspólnego ze zdrową dietą. Niektóre z nich zawierają jednak substancje, które szkodzą zdrowiu, a nawet mogą zabić. Reporterzy wybierają się do Tajlandii, Malezji i Japonii, by przekonać się, jak szkodliwe potrafią być owoce i orzechy popularnych tam gatunków.