Pascal po polsku (5/8)

magazyn kulinarny Polska 2013  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Tym razem prowadzący przybliża tajemnice wypieków i pokazuje, jak łatwo i przyjemnie upiec chleb, bułki i ciasto. Pierwsza propozycja dotyczy maślanej bułki z sezamem, makiem i kminkiem.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Program, w którym Pascal Brodnicki odkrywa Polskę od kuchni. Mazury, góry i morze to dla niego nie tylko piękne krajobrazy, lecz także niesamowite kulinarne zakątki. Pascal udowodni widzom, że ozdobne rośliny mogą być składnikiem wielu dań, a u podnóża Beskidów można znaleźć doskonałą wołowinę. W jego menu znajdą się także zapomniane potrawy z gęsi i kapłonów, dania ze świeżych ryb, grzybów, pachnący chleb i aromatyczne ciasta. Pascal zdradzi widzom mnóstwo fantastycznych przepisów i przydatnych trików kulinarnych. Powie m.in., jak dobrze usmażyć rybę, co zrobić, żeby steki były naprawdę soczyste i miękkie, której mąki używać do chleba, a jaka będzie najlepsza do ciasta itd.

Tym razem prowadzący przybliża tajemnice wypieków i pokazuje, jak łatwo i przyjemnie upiec chleb, bułki oraz smakowite ciasto. Pierwsza propozycja dotyczy maślanej bułki z sezamem, makiem i kminkiem. Prowadzący przygotuje także aromatyczny chleb z oliwkami, cebulą, papryką i miętą. Miłośnicy słodyczy dowiedzą się natomiast, jak przyrządzić biszkopt cytrynowy z bezą. Pascal wybierze się także do młyna, gdzie zbada różne rodzaj mąki i powie, jakie ich rodzaje dobrać dla konkretnych wypieków. Na zakończenie prowadzący odwiedzi piekarnię, gdzie sprawdzi, jak powstaje tradycyjny chleb na zakwasie.

Twórcy

Ładuję...