Rick Stein i smak bluesa
(Rick Stein Tastes the Blues)
program kulinarny
W skrócie
Rick Stein odwiedza rejon delty Missisipi, kolebkę bluesa. Uważa, że inspiracją dla bluesa były regionalne dania serwowane w małych barach.
Oglądaj w telewizji
Program archiwalny.
Opis
Znawca sztuki kulinarnej i prezenter telewizyjny, Rick Stein, odwiedza amerykański rejon delty rzeki Missisipi. Miejsce to, położone na południu Stanów Zjednoczonych, znane jest jako kolebka muzyki bluesowej. Prowadzący udowadnia, że wielką inspiracją dla tego gatunku muzycznego były regionalne dania, serwowane zwykle w małych, rodzinnych barach. Postanawia spróbować prostych potraw, o których śpiewają piosenkarze bluesowi. Są wśród nich dania z kurczaka i ryb, z dodatkiem fasoli i liści rzepy. Rick ma także okazję posłuchać przebojów bluesowych i nawiązać nowe przyjaźnie.