Niebo w gębie
(Les saveurs du Palais)
W skrócie
Hortense Laborie kultywuje tradycyjną kuchnię francuską Przez lata gotowała dla François Mitterranda.
Oglądaj w telewizji
Opis
Hortense Laborie (Catherine Frot) to kucharka, która cieszy się dużym uznaniem. Kobieta zachowuje rodzime tradycje kulinarne regionu Périgord, słynącego z pasztetów i trufli. Pewnego dnia pracę oferuje jej nowo wybrany prezydent - chce, żeby Hortense została jego osobistą szefową kuchni. Początkowo pozostali kucharze okazują kobiecie jawną niechęć, jednak z czasem zaczynają cenić jej pracę. Nie oznacza to jednak, że Hortense nie musi dbać o swoją pozycję. Pierwowzorem Hortense Laborie była Daniele Mazet-Delpeuch, która kultywowała francuską tradycję kulinarną i gotowała dla najbogatszych. W filmie wystąpili: Catherine Frot ("Odette Toulemonde", "Niewykorzystany dar"), za swoją rolę nominowana do Cezara; Jean d'Ormesson, dla którego był to debiut; Arthur Dupont ("Bus Palladium", "We śnie"). Nagrodę Cezara zdobył natomiast reżyser filmu Christian Vincent ("Dyskretna", "Rozstanie").