Kuchnia polskich Żydów: Szawuot. Żniwa i mleko
W skrócie
Tym razem widzowie poznają potrawy spożywane podczas święta Szawuot. Łukasz Modelski przygotuje dania, w skład których wchodzi mleko. Będzie to blintzes, podawany na słodko oraz kreplach z nadzieniem.
Oglądaj w telewizji
Opis
Wspólna historia kuchni polskiej i żydowskiej zaczęła się wiele stuleci wcześniej. Program odsłania tajemnice skrywane przez żydowską gastronomię. Widzowie będą mieli okazję dowiedzieć się o więcej o gotowaniu ściśle związanym z judaizmem - poznają m.in. wymogi religijne dotyczące posiłków. Prócz tego magazyn przybliża kuchnię żydowską od strony historycznej, czyli Żydów, którzy przed laty osiedli w Polsce. Nie zabraknie przepisów na takie potrawy jak knedle, kreple, pierogi czy karp po żydowsku.
Tym razem widzowie poznają potrawy spożywane podczas święta Szawuot. Prowadzący Łukasz Modelski przygotuje dania, w skład których wchodzi mleko. Będzie to blintzes, podawany na słodko z serem, oraz kreplach z nadzieniem z twarogu i ziemniaków.