Kuchnia polskich Żydów: Szawuot. Żniwa i mleko

magazyn kulinarny Polska 2020-2021  od 12 lat
zdjęcie

W skrócie

Tym razem widzowie poznają potrawy spożywane podczas święta Szawuot. Łukasz Modelski przygotuje dania, w skład których wchodzi mleko. Będzie to blintzes, podawany na słodko oraz kreplach z nadzieniem.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Wspólna historia kuchni polskiej i żydowskiej zaczęła się wiele stuleci wcześniej. Program odsłania tajemnice skrywane przez żydowską gastronomię. Widzowie będą mieli okazję dowiedzieć się o więcej o gotowaniu ściśle związanym z judaizmem - poznają m.in. wymogi religijne dotyczące posiłków. Prócz tego magazyn przybliża kuchnię żydowską od strony historycznej, czyli Żydów, którzy przed laty osiedli w Polsce. Nie zabraknie przepisów na takie potrawy jak knedle, kreple, pierogi czy karp po żydowsku.

Tym razem widzowie poznają potrawy spożywane podczas święta Szawuot. Prowadzący Łukasz Modelski przygotuje dania, w skład których wchodzi mleko. Będzie to blintzes, podawany na słodko z serem, oraz kreplach z nadzieniem z twarogu i ziemniaków.

Twórcy

Ładuję...