Fabryki smaku: Mania chrupania (21)
(Food Factory: Crunch Time)
W skrócie
Widzowie poznają proces produkcji popularnych artykułów spożywczych, takich jak napoje z wódką, włoskie ciastka o smaku pizzy i ciasto karmelowe.
Oglądaj w telewizji
Opis
Odkrywanie tajemnic produkcji popularnych artykułów spożywczych. Każdy odcinek serialu to wizyta w jednym z kanadyjskich zakładów. Kamery śledzą poszczególne etapy produkcji artykułów, które konsumenci zwykle bez zastanowienia biorą ze sklepowych półek. Widzowie mają okazję przekonać się, jak powstają między innymi: pesto, makaron, guma do żucia i kanadyjska whisky. Zobaczą, jak przebiega mieszanie, siekanie, przesiewanie, faszerowanie, zamrażanie, gotowanie, zawijanie, pasteryzowanie, rafinowanie i inne procesy niezbędne do powstania gotowych artykułów spożywczych.
W tym odcinku
W odcinku będzie mowa o najsłodszym i najbardziej popularnym rosyjskim produkcie eksportowym - syropach barmańskich. Twórcy serii przyjrzą się także produkcji ciasteczek o nazwie pizzelle. Pewien pomysłowy przedsiębiorca rocznie wypuszcza na rynek aż sto czterdzieści cztery miliony tych włoskich smakołyków. Specjaliści wyjaśnią też, dlaczego do wyrobu przepysznych skrzydełek potrzebna jest próżnia oraz w jaki sposób Księżyc stał się inspiracją dla wyjątkowego karmelowego deseru.