Przystanek slow food 3: Busko, najbardziej słoneczne miasto w Polsce i ich szampańskie truskawki (10)

magazyn kulinarny Polska 2022  b.o.
zdjęcie

W skrócie

W programie ugościmy Panią Halinę Mazur i Koło Gospodyń Wiejskich w Ruczynowie. Omówimy szczegóły właściwej uprawy truskawek. Przygotujemy sporo deserów inspirowanych tym właśnie owocem.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Bohaterami programu są ludzie, którzy zrezygnowali z wyścigu szczurów. Postanowili zwolnić i spędzać więcej czasu wśród natury. Opowiadają m.in. jak wyglądają ich posiłki, z jakich produktów korzystają, a także promują zdrowe odżywianie się.

Busko uchodzi za najbardziej znane uzdrowisko w województwie świętokrzyskim. W przeszłości uprawiano tu bardzo dużo owoców i warzyw. Mało kto słyszał jednak o niezrównanej w smaku wiśni nadwiślance, śliwce szydłowskiej, czy truskawce faworytce, która wprost zniewala swoim smakiem. W programie ugościmy Panią Halinę Mazur i Koło Gospodyń Wiejskich w Ruczynowie. Omówimy szczegóły właściwej uprawy truskawek. Przygotujemy sporo deserów inspirowanych tym właśnie owocem. Wśród wyrobów tarta, śmietanowy tort truskawkowy czy pancakes z bitą śmietaną. W słodkich wyzwaniach naszym przewodnikiem będzie Mariusz Szadkowski, słynny warszawski cukiernik.

Ładuję...