Kuchnia dwudziestolecia: Kuchnia trzech zaborów. Zabór austriacki (2)
magazyn kulinarny Polska 2021
W skrócie
Pełna smaków wyprawa, której tematykę wyznaczają najważniejsze historyczne daty, a także kulturowy obraz dwudziestolecia międzywojennego. Gospodarzem programu jest Łukasz Modelski.
Oglądaj w telewizji
Program archiwalny.
Opis
Pełna smaków wyprawa, której tematykę wyznaczają najważniejsze historyczne daty i kulturowy obraz dwudziestolecia międzywojennego. To czas, gdy po 123 latach niewoli kształtowała się polska państwowość, powstawały wielkie inwestycje i scalały się ziemie podzielone przez zaborców. W wyniszczonej I wojną światową Europie i Polsce kulinarne pomysły łączyły niedostatek z tradycją, a rzeczywistość z marzeniami. Gospodarzem jest Łukasz Modelski.
Twórcy
Zobacz także
Kuchnia dwudziestolecia: Słodko i egzotycznie. Imieniny Marszałka (12)
Czw, 16.05 18:45
Kuchnia dwudziestolecia: Menu nowoczesności. Anglomania (13)
Pt, 17.05 15:20
Kuchnia dwudziestolecia: Dwie książki, dwie Marie. Kobiety które uformowały dwudziestolecie (14)
Pon, 20.05 16:30
Kuchnia dwudziestolecia: Dyplomatyka i łowy (15)
Wt, 21.05 15:20
Kuchnia dwudziestolecia: Bazar, targ i fałszerstwo (16)
Śr, 22.05 15:10
Kuchnia dwudziestolecia: Kiedy jarstwo zmienia się w rajstwo (17)
Czw, 23.05 16:30
Kuchnia dwudziestolecia: Kuchnia z klasą (społeczną). Kulinarne portrety Dołęgi - Mostowicza (18)
Pt, 24.05 15:20
Kuchnia dwudziestolecia: Kawiarnia literacka. Fenomen nieistniejący (19)
Pon, 27.05 15:20
Kuchnia dwudziestolecia: Tradycyjnie i nowocześnie. Na proszonej kolacji (20)
Wt, 28.05 15:20