Fabryki smaku: Sycylijskie smakołyki (6)
(Food Factory: The Big Apple)
W skrócie
Wizyta w zakładach produkcyjnych, w których powstają: sok jabłkowy, ciasteczka imbirowe, włoski deser tartufo i grecki placek spanakopita.
Oglądaj w telewizji
Opis
Odkrywanie tajemnic produkcji popularnych artykułów spożywczych. Każdy odcinek serialu to wizyta w jednym z kanadyjskich zakładów. Kamery śledzą poszczególne etapy produkcji artykułów, które konsumenci zwykle bez zastanowienia biorą ze sklepowych półek. Widzowie mają okazję przekonać się, jak powstają między innymi: pesto, makaron, guma do żucia i kanadyjska whisky. Zobaczą, jak przebiega mieszanie, siekanie, przesiewanie, faszerowanie, zamrażanie, gotowanie, zawijanie, pasteryzowanie, rafinowanie i inne procesy niezbędne do powstania gotowych artykułów spożywczych.
W tym odcinku
Sok jabłkowy, ciasteczka imbirowe, włoski deser tartufo czy grecki placek spanakopita - jeśli ktoś jest zainteresowany procesami, dzięki którym te pyszności trafiają na półki sklepowe, a później do naszych domów, ten odcinek jest dla niego. Widzowie dowiedzą się, jaką rolę zręczne palce pełnią przy powstawaniu greckiego przysmaku, jak odpowiednie przygotowanie surowców wpływa na smak i jakość ciasteczek z imbiru oraz jaki jest okres przydatności do spożycia soku jabłkowego.