Fabryki smaku: Przysmaki Pani Zimy (6)
(Food Factory 6: Winter Holidays)
W skrócie
Na początek twórcy programu opowiedzą o bożonarodzeniowych babkach, które w trakcie pieczenia wyrastają tak wysoko, że ich producenci wieszają je do góry nogami, by nie utraciły swojego kształtu.
Oglądaj w telewizji
Opis
Odkrywanie tajemnic produkcji popularnych artykułów spożywczych. Każdy odcinek serialu to wizyta w jednym z kanadyjskich zakładów. Kamery śledzą poszczególne etapy produkcji artykułów, które konsumenci zwykle bez zastanowienia biorą ze sklepowych półek. Widzowie mają okazję przekonać się, jak powstają ich ulubione przysmaki. Zobaczą, jak przebiega mieszanie, siekanie, przesiewanie, faszerowanie, zamrażanie, gotowanie, zawijanie, pasteryzowanie, rafinowanie i inne procesy niezbędne do powstania gotowych artykułów spożywczych.
W tym odcinku
Na początek twórcy programu opowiedzą o bożonarodzeniowych organicznych babkach panettone, które w trakcie pieczenia wyrastają tak wysoko, że ich producenci wieszają je do góry nogami, by nie utraciły swojego kształtu. Z kolei obchody Chanuki uświetnią wyjątkowe ciastka w kształcie gwiazdy Dawida. Inspirowane hinduską kuchnią czekoladki o smaku koksa i mango to doskonały przysmak na celebrowane w Indiach święto Diwali. Odcinek zakończy prezentacja ciasteczek na patykach, które za sprawą dekoracji mogą przypominać choinkę, Świętego Mikołaja lub piernikowego ludzika.